XVI. YÜZYIL ORTALARINDA İNEGÖL’ÜN SOSYO EKONOMİK YAPISI - Zekeriya Bülbül (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
İlkçağlardan beri yerleşim yeri olan İnegöl 1299 da Osmanlılar tarafından fethedildi. Bundan sonra İnegöl Osmanlıidaresinde gelişmeye başladı. Yıldırım Beyazıt buraya iki minareli bir cami, bunun giderlerini karşılamak için bir hamam, Fatih ve II. Beyazıt devri devlet adamlarından İshak Paşa da bir imaret yaptırdı. XVI. yüzyılda İnegöl hakkında bilgi edindiğimiz dört Tapu Defteri bulunmaktadır. Bu dönemde İnegöl’de Camii Şerif, Sinan Bey, Yenice Mescit, İshak Paşa İmareti olmak üzere dört mahalle bulunmaktadır. Şehrin nüfusu l531’de 589 iken Kanuni devri sonlarında 1095’e yükselmiştir. İnegöl’ün bu dönemde 75’e yakın köyü var. Bu köylerin ödedikleri senelik vergilerde şöyledir: 32 köy 56.331 akçe 18 mezra 8.406 akçe 8 yayla 2.400 akçe Toplam 67.137 akçe Sarayın tavuk ve yumurta ihtiyacının önemli bir miktarıda buradan karşılanmaktadır.