MOBİL TELEFON VE GOOGLE HARİTA DESTEKLİ YEREL SEYAHAT ROTASI OPTİMİZASYONU: BURDUR ÖRNEĞİ - Muhammer İlkuçar; Ahmet Çetinkaya (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Kişibaşına düşen gelir düzeyinin yükselmesi ve ulaşım imkanlarının kolaylaşmasıylabirlikte iş veya turizm amaçlı seyahatler de artmıştır. Günümüzde turizmfaaliyetleri doğa, tarih, kültür, alışveriş gibi farklı alternatiflersunmaktadır. Dolayısıyla insanlar kendi seyahat anlayışına göre farklı turizmdestinasyonlarını oluşturmak istemekte ve buna yardımcı olacak uygulamalaraihtiyaç duymaktadırlar. Bu çalışmada akıllı cep telefonu yardımı ile kendi geziplanımızı kolay bir şekilde oluşturma imkanı sunan, android tabanlı, mobiluygulama geliştirilmiştir. Kullanıcı kendine uygun gezi noktalarını uygulamamarifetiyle Google harita üzerinden seçerek gezi turunu oluşturabilmektedir.Uygulama, seçilen gezi noktaları arasındaki mesafeleri Google haritalarüzerinden tespit edip, başlangıç ve bitiş konumlarına göre, genetikoptimizasyon algoritması kullanılarak en kısa turu hesaplayıp, turun rotasınıharita üzerinden görsel olarak sunmaktadır. En kısa tur hesaplama işlemi,parametrik fonksiyon haline getirilerek, istendiğinde farklı rotalar içindinamik olarak kullanılabilecektir.Başlangıç ve bitiş noktaları belirtilmez ise sistem bulunduğu konumubaşlangıç ve bitiş konumları olarak otomatik tanımlayıp buna göre hesaplamayapacaktır. Sistem, tüm hesaplamalarıkendi içinde yapacak ve bilgileri yine kendi üzerinde tutacağından, bu işlemleriçin ayrıca bir sunucu bilgisayara ihtiyaç duymayacaktır. Hesaplamalarda Googleharitadan elde edilecek mesafeler kullanıldığından başka yol nitelikleri(kavşak sayısı, sinyalizasyon, trafik yoğunluğu vb.) dikkate alınmamıştır. Uygulama, Burdur ilinde bazı seyahatnoktaları tespit edilip, buralarla ilgili bilgiler sisteme yüklenip testedilmiştir.