COVID-19 PANDEMİ DÖNEMİNDE YÖNETİM SÜREÇLERİ İLE İLGİLİ MAKALELERİN BİBLİYOMETRİK ANALİZ YÖNTEMİYLE İNCELENMESİ - Yasemin Hancıoğlu; Yeter Demir Uslu (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
COVID-19 pandemi süreciyle birlikte karantina ve tecrit prosedürleri, koruyucu sağlık hizmetleri, tedavi edici sağlık hizmetleri ve temel sağlık hizmetlerinin sekteye uğramaması, sağlık sistemlerinin öncelikli amaçlarından biri haline gelmiştir. Sağlık sistemlerinin yeni duruma adapte olarak hızlı ve etkili bir şekilde organize edilmesi gerekliliği ortaya çıkmıştır. COVID-19’un hızla değişen doğası, sağlık kuruluşlarının stratejilerini nasıl oluşturduğu, süreci nasıl organize ettiği ve yönettiği konusunda yeniden değerlendirme yapmayı beraberinde getirmiştir. Çalışmanın amacı, COVID-19 yönetim süreçlerini ele alan makalelerin belirlenen kriterlere göre bibliyometrik analiz yöntemi ile incelenmesidir. 81 makale, ülke, yayın yılı ve ayı, yazar sayıları, araştırma yöntemleri, çalışma alanları, ele alınan konular ve tanımlayıcı özellikler kriterlerine göre grafik ve tablolarla analiz edilmiştir. Analiz sonuçları incelendiğinde, makalelerin en fazla yayınlandığı ülkenin Türkiye (%49,38) olduğu, makalelerin %85,19’unun çok yazarlı oluğu, %62,96’sının derleme olduğu, çalışma alanlarının bölge, ülke, gelişmişlik düzeyi, çeşitli kurumlar, hastalar, sektörler, yazınlar olduğu, çalışma konularında ise daha fazla ele alınanların ise yönetim süreçleri, insan kaynakları yönetimi, kriz yönetimi, risk yönetimi, atık yönetimi olduğu görülmektedir. Çalışmanın sonuçlarının bundan sonraki çalışmalara yol gösterici olacağı düşünülmektedir.