MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI’NA BAĞLI ORTAÖĞRETİM KURUMLARINDA ÖRGÜTSEL ADALET VE ÇATIŞMA YÖNETİMİ İLİŞKİSİ (DENİZLİ ÖRNEĞİ) - ORGANİZATİONAL JUSTICE AND CONFLICT MANAGEMENT IN SECONDARY EDUCATION INSTITUTIONS ATTACHED TO THE MINISTRY OF NATIONAL EDUCATION RELATIONSHIP (DENİZLİ CASE) - Murşit Işık; Hilal Bolak; Mustafa Öztürk (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Örgütseladalet kavramı örgüte yönelik adalet algısıdır ve çalışma yaşamında büyük önemtaşımaktadır. Örgütlerin başarılı olabilmeleri ve hedeflerinigerçekleştirebilmeleri yöneticilerin çalışanlarına karşı tutum vedavranışlarına bağlıdır. Yöneticilerin örgütsel adaleti sağlamaları,çalışanların iş performanslarının artmasında ve örgütsel faaliyetlerin yerinegetirilmesinde önemli unsurlar olarak nitelendirilebilmektedir. Örgütsel adaletinsağlanamaması durumunda çalışanlar uyuşmazlıklar ve anlaşmazlıklar yaşayarakçatışma içerisine girmektedirler. Çatışmalar her zaman önlenebilir olmasa daetkili bir şekilde yönetildiklerinde, örgüt açısından olumsuz durumlar olumludurumlara dönüştürülebilmektedir. Çalışmadan elde edilecek sonuçlarçalışanların örgütsel adalet algısının ne yönde olduğunu ortaya koymaklabirlikte algılamalarının çatışmalara ve çatışmaların yönetilmesine nasıl etkiedeceğini saptayacağı için diğer işverenler ve çalışanlar arasındaki ilişkilerişekillendirme açısından önem arz edecektir.Çalışmada, Denizli’de Milli EğitimBakanlığı’na bağlı ortaöğretim kurumlarında örgütsel adalet ve çatışma yönetimiilişkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, Denizli ilinde Milli EğitimBakanlığı’na bağlı ortaöğretim kurumlarında çalışan müdür, müdür yardımcılarıve öğretmenlere yapılan anket çalışması sonucunda elde edilen bulgular,örgütsel adalet ve çatışma yönetimi çerçevesinde değerlendirilmeyeçalışılmıştır.