Ulusal Gazetelerin Bir Haber Mecrası Olarak Youtube’u Kullanma Biçimlerinin İncelenmesi - İpek Tok (Selçuk İletişim)
Dijital dünyaya çevrimiçi gazeteler ve haber siteleri ile adım atan ulusal gazeteler, sosyal medyanın öneminin giderek artmasıyla birlikte Facebook, Twitter, Youtube gibi farklı sosyal medya mecralardan da haber paylaşmaya başlamıştır. Bu mecralar içerisinde Youtube, sunduğu fırsat ve olanaklar bakımından gazetecilik için giderek daha önemli bir platform hâline gelmektedir. Bu çalışmanın amacı, ulusal gazetelerin Youtube kanallarında paylaştıkları haber videolarını inceleyerek Youtube’u kullanma biçimlerini ortaya koymaktır. Çalışma kapsamında, Youtube’da en çok görüntülenen 5 ulusal gazetenin 1-31 Ağustos 2020 tarihinde Youtube’da paylaştığı toplam 554 video içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Çalışmada; gazeteler tarafından paylaşılan videoların çoğunun televizyon ya da ajansların ürettiği gündem haberlerinden oluştuğu, bu haberlerin, haber kaynağı sesi ile ortam sesi içeren ham görüntüler olduğu ve haber videolarının süresinin 01.00-04.00 dakika aralığında seyrettiği sonuçlarına ulaşılmıştır. Çalışmanın sonuçları ışığında; gazetelerin Youtube’da paylaştığı haber videolarının genel karakteristiğini televizyon ve haber ajanslarından gelen görüntülerin belirlediği, gazetelerin Youtube’u, televizyon ve ajans haberlerini paylaştıkları bir platform olarak konumlandırdıkları, Youtube’a özel içerik üretmede yetersiz kaldıkları ve dolayısıyla Youtube gibi önemli bir mecranın potansiyelini tam olarak kullanamadıkları söylenebilmektedir.