Definicje legalne jako nakazy dotyczące myślenia na gruncie założenia o normatywności tekstu prawnego - Łukasz Piosik (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny)
Charakteryzując zagadnienie normatywności definicji legalnych, badacze używają niekiedy terminów, takich jak rozumienie czy znaczenie, które pozwalają ujmować definicje jako nakazy dotyczące myślenia. Niniejszy artykuł wyrasta z potrzeby krytycznej analizy propozycji badaczy, w których terminy te występują. Głównym celem rozważań jest opracowanie dwóch koncepcji definicji legalnych, które uogólniają spotykane w literaturze teoretycznoprawnej propozycje. Każda z nich przewiduje inną odpowiedź na pytanie, jakie zachowanie jest przez definicję nakazane. W pierwszej przyjmuje się, że definicje legalne są nakazami działań bezpośrednio postrzegalnych. W drugiej natomiast – że nakazują one adresatowi myśleć w określony sposób. Rozważania prowadzą do wniosku, że założenie o normatywności tekstu prawnego, w zakresie, w jakim dotyczy definicji legalnych, jest trudne do utrzymania, jeśli zgodzimy się jednocześnie, że zachowania nakazane przez definicje powinny być identyfikowalne. Metodologiczną podstawą artykułu są rozstrzygnięcia wypracowane w ramach poznańsko-szczecińskiej szkoły teorii i filozofii prawa, w tym autorstwa Zygmunta Ziembińskiego, Macieja Zielińskiego i Macieja Dybowskiego.