Türkiye’de Z Kuşağı ve K-drama İlişkisi - Ferit Çağıl (Sakarya İletişim)
Kore Dalgası olarak bilinen Hallyu kültürü tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de etkili olur. Hallyu kültürü ile Z Kuşağının doğuşunun aynı yıllara denk geldiği dikkat çeker. Özellikle internete erişim konusunda daha aktif olan Z Kuşağı, bu sayede Hallyu kültürü ile daha yakın¬dan ilgilenme fırsatı bulur. K-dramalar üzerinden yayılan bu kültürün Türkiye’deki etkisi de yine en fazla K-dramalar üzerinden gerçekleşir. Dublaj olarak başlayan K-dramalar daha son¬ra uyarlamalar şeklinde Türkiye’deki varlığını devam ettirir. Bu çalışma K-drama ve Z Kuşağı arasındaki ilişkiyi ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda literatür taraması yapılmış, konuya dair incelemeler derlenmiştir. Yapılan çalışmalar derlendiğinde Hallyu kül¬türüne ait K-dramaların Türkiye’de en etkili alan olduğu ve etki alanının da Z Kuşağı olarak tanımlanan yaş grubu olduğu görülmüştür. Bu kitlesel yayılımda Kültür Endüstrisinin taşıyıcısı olan internetin başat rol oynadığı dikkat çeker.