Entre foscors i clarors. La ‘mirada’ com a ‘exercici filosòfic’ a la Caverna de Plató / Entre ombres et lumière. Le « regard » en tant qu’"exercise philosophique" dans la caverne de Platon Between darkness and light: “sight” as a philosophical exercise in Plato's allegory of the Cave Entre claros y oscuros. La ‘mirada’ como ‘ejercicio filosófico" en la Caverna de Platón - Antoni Bosch-Veciana (Temps d'Educació)
Aquest estudi pretén situar dins d’un context filològic, cultural i filosòfic l’«itinerari de la mirada» que llegim en la «narració de la Caverna» del llibre VII de La República de Plató. Amb aquest propòsit es posen en relleu algunes consideracions sobre la relació de complementarietat entre la «imatge» i la «paraula». El fragment platònic tractat aquí és llegit com un «exercici filosòfic» de la «mirada » del tot necessari per tal d’accedir a la contemplació del Bé, condició indispensable per exercir el poder polític a la ciutat _______________________________________________________ Cette étude a pour but de situer dans un contexte philologique, culturel et philosophique l’« itinéraire du regard » que l’on peut lire dans la « narration de la Caverne » du livre VII de La République de Platon. Pour ce faire, elle met en relief certaines considérations sur la relation de com-plémentarité qui existe entre l’« image » et la « parole ». Le fragment platonique traité est lu comme un « exercice philosophique » du « regard » tout à fait nécessaire pour accéder à la con-templation du Bien, condition indispensable pour exercer le pouvoir politique dans la ville. This study aims to place in the context of language, culture and philosophy the “path of sight” found in the Allegory of the Cave in Book VII of Plato’s Republic. To achieve this, we present some considerations of the complementary relationship between the “image” and the “word”. The excerpt from Plato that is addressed here is interpreted as a philosophical exercise on sight, which is vital to be able to contemplate Good. In turn, this is essential for holding political power in a city. Este estudio pretende situar en un contexto filológico, cultural y filosófico el «itinerario de la mirada» que leemos en la «narración de la Caverna» del libro VII de La República de Platón. Con este propósito se ponen de relieve algunas consideraciones sobre la relación de complemen-tariedad entre la «imagen» y la «palabra». El fragmento platónico tratado aquí es leído como un «ejercicio filosófico» de la «mirada» necesario para acceder a la contemplación del Bien, condición indispensable para ejercer el poder político en la Ciudad.