Erők és diszpozíciók a kortárs metafizikában - Dániel Kodaj (Elpis)
A kortárs analitikus metafizikában „diszpozíció”-nak nevezik azokat a tulajdonságokat, melyek hajlamossá teszik hordozójukat valamire: a törékenység hajlamossá tesz a törésre stb. Az utóbbi évtizedek egyik érdekes fejleménye, hogy a diszpozíciókat sokan redukálhatatlan tulajdonságokként kezdték kezelni, melyek (állítólag) alkalmasak az okság, természettörvények, szabad akarat, természetes teleológia, normativitás és a modalitás teljesen újszerű (bár ókori gyökerekkel rendelkező) elemzésére, sőt, még az idealizmust is segíthetnek megalapozni. A cikk áttekintést nyújt a vonatkozó viták eredetéről és főbb csomópontjairól.