Ulusal Televizyonlardaki Dini Sohbet Programlarının Anlam ve Görüntü Açısından İncelen - Nüket Ergeç (Selçuk İletişim)
Medyada bir konunun okuyucu ya da izleyici tarafından algılanma biçimi, o konuya ilişkin medyada ayrılan alan ve kullanılan kelime ve ifadelere bağlıdır. Medyanın en önemli kolu olan televizyonun işlevlerinden birisi de eğitici mesajlar oluşturmak ve toplumun bilgilenmesine katkıda bulunmaktır. Dini konulara ilişkin Türkiye'deki ulusal televizyonlarda zaman zaman yayınlara rastlanmaktadır. Kamu hizmeti yayıncılığı anlayışına uygun olarak, toplumun bilgilendirilmesi gereken konulardan birisi olan dini konuların televizyon kanallarında ne oranda ve ne tarzda yer aldığının incelenmesi bu çalışmanın temel problemini oluşturmaktadır. Bu amaçla ulusal yedi televizyon kanalı 15 Eylül-14 Ekim 2004 tarihleri arasında bir ay süresince incelenmiş ve elde edilen veriler anlatısal yapı çözümleme, göstergebilimsel çözümleme ve içerik çözümleme analiz teknikleriyle değerlendirilmiştir.