Autogovern per abordar les desigualtats? Polítiques culturals, legitimitat i drets culturals a Catalunya - Nicolás Barbieri Muttis (Revista d'Estudis Autonòmics i Federals)
Si la història de les polítiques culturals és la història de la cerca de la seva legitimitat, què suposa en aquest sentit la incorporació del paradigma dels drets culturals? Per donar resposta a aquesta pregunta, l’article fa un balanç de l’autogovern en l’àmbit de les polítiques culturals a Catalunya i analitza, específicament, l’Avantprojecte de llei de drets culturals de Catalunya. La lògica sectorial, combinada amb el marc de la normalització cultural, ha funcionat com a principal font de la legitimació de l’autogovern, molt més que la mateixa idea dels drets culturals i la lluita contra les desigualtats socials que en condicionen l’exercici. Per això la proposta de desenvolupament d’una llei de drets culturals a Catalunya és de màxima rellevància. A partir d’una anàlisi basada en quatre criteris (univocitat, multidimensionalitat, exigibilitat i justiciabilitat), l’article assenyala potencialitats, però també limitacions, de l’Avantprojecte de llei per ampliar les lògiques de legitimació de les polítiques culturals a Catalunya.