Avrupa Birliği Yapay Zekâ Kanunu’nun Risk Grupları ve İlgililerin Yükümlülükleri Bağlamında İncelenmesi - Salih Karadeniz (Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi)
Avrupa Birliği, gelişen teknolojiler bakımından yapmış olduğu regülasyon çalışmaları ile ön plana çıkmaktadır. Avrupa Birliği Yapay Zeka Kanunu da bu regülasyon çalışmalarından sadece birisidir. Bu doğrultuda Avrupa Birliği, temelde birlik içerisinde ve birlik üyesi devletlerin vatandaşlarını etkileyen bir durumun varlığında, uygulanmak üzere bir yapay zeka kanunu oluşturmuştur. Yapay zekanın ilk defa kapsamlı olarak ele alındığı bu kanunda, yapay zeka sistemleri Avrupa Birliği tarafından risk temelli yaklaşım çerçevesinde ele alınmıştır. Yasaklı, yüksek riskli, sınırlı riskli ve minimum riskli sistemler olarak dört grupta sınıflandırılan yapay zeka sistemleri, birliğin çıkarları doğrultusunda düzenlenmiş, bu sistemleri sağlayanlara, distribütörlere, ithalatçılara ve kullanıcılara çeşitli yükümlülükler öngörülmüştür. Kanunun kapsamı ise oldukça geniş tutulmuştur. Dünyada ilk olduğu kabul edilen Avrupa Birliği Yapay Zeka Kanunu, önemine binaen işbu çalışmada detaylı bir şekilde ele alınacaktır.