VANKOMİSİN DİRENÇLİ ENTEROCOCCUS FAECALIS İZOLATLARI ÜZERİNDE KATYONİK STEROİD ANTİBİYOTİK CSA-44’ÜN ANTİMİKROBİYAL VE ANTİBİYOFİLM AKTİVİTESİNİN İNCELENMESİ - Mine Hoşgör Limoncu; Süreyya Gül Yurtsever; Aybala Temel; İsmail Öztürk; Yamaç Tekintaş (Ankem Dergisi)
Günümüz kliniklerinde oldukça korkulan bir etken olmaya başlayan Enterococcus faecalis, bu özelliklerini gösterdikleri yüksek antibiyotik direncine borçludur. Ağır antibiyotik stresine maruz kalmalarına rağmen bu direnç özellikleri sayesinde yaşamlarına devam ederek sağaltımı zor enfeksiyonlara neden olmaktadırlar. Sefalosporinler, penisilinler ve trimetoprim/sülfametoksazol gibi oldukça sık ve yaygın kullanılan moleküllere karşı doğal ve kazanılmış direnç gösterebilmesine ek olarak glikopeptitlere karşı ortaya çıkan kazanılmış direnç tedaviyi giderek zorlaşmasına neden olmaktadır. Son seçenek olarak kullanılabilecek vankomisine karşı görülen direncin son yıllarda giderek arttığı rapor edilmiştir. Yaşanan bu krizin aşılmasında antibiyotiklere alternatif olabilecek tüm metotların denenmesi bir zorunluluk haline gelmiştir. Bu çalışmada, yeni katyonik peptid türevi bir molekül olan CSA-44’ün E. faecalis izolatlarına karşı antibakteriyel ve antibiyofilm etkilerinin araştırılması amaçlandı. Bu bakterilerin antimikrobiyal duyarlılıkları otomatize sistemle belirlenerek EUCAST kriterleri doğrultusunda değerlendirildi. Daha sonra seragenin CSA-44 minimum inhibe edici konsantrasyon (MİK) değerleri sıvı mikrodilüsyon metoduyla saptandı. Molekülün zamana bağlı öldürme kinetikleri tespit edildi. CSA-44’ün antibiyofilm aktivitesi kristal viyole metoduyla saptandı. Biyofilme olan etkinlik ayrıca taramalı elektron mikroskobuyla (SEM) görüntülendi.CSA-44’ün MİK değerleri 2-4 µg/mL aralığında saptandı. MİK dozları uygulandığında CSA-44’ün bakteri biyofilmlerini izolata bağlı olarak %50’ye varan oranlarda inhibe ettiği belirlendi. Moleküllerin 2MİK ve MİK konsantrasyonlarında uygulandığında 3-6 saat aralığında bakterisidal etkinlik gösterdiği gözlendi. Ancak, MİK konsantrasyonlarda inkübasyon uzadığında yeniden bakteri miktarında artış olduğu saptandı. Molekülün bakteriyel biyofilmi inhibe ettiği ve membranda hasara neden olduğu SEM ile görüntülendi.Katyonik steroid antibiyotiklerin, dirençli E. faecalis izolatları üzerinde etkili olabileceği bu çalışma tarafından gösterdiğinden, toksikolojik ve farmakodinamik özellikleri inceleyen yeni çalışmaların yapılması uygun olacaktır.