ارزیابی ارقام برنج در تیمارهای مختلف آبیاری براساس شاخص‌های تحمل و حساسیت (تولید گیاهان زراعی)
به¬منظور ارزیابی ارقام برنج در تیمارهای مختلف آبیاری براساس شاخص های تحمل و حساسیت آزمایشی به‌صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در 3 تکرار در بهار سال 1385 و در موسسه تحقیقات برنج کشور در رشت اجرا گردید. عامل‌های اصلی 5 سطح آبیاری شامل: غرقاب دایم (تیمار عادی)، آبیاری پس از ناپدید شدن آب، دورهای تناوبی 5، 8 و11 روزه آبیاری (تیمارهای تنش) و عامل‌های فرعی شامل ارقام بهار، درفک و علی کاظمی بودند. میانگین عملکرد و تعداد خوشه در بوته در شرایط غرقاب و تنش نشان داد که رقم بهار با دارا بودن بیشترین عملکرد (8304) و تعداد خوشه در بوته (61/16) نسبت به دو رقم دیگر در مدیریت‌ها مختلف اعمال شده متحمل‌تر بود. شاخص‌های میانگین هارمونیک (HM)، شاخص تحمل به تنش (STI)، میانگین هندسی (GMP)، شاخص میانگین تولید (MP) بالاترین و شاخص تحمل (TOL) و شاخص حساسیت به تنش (SSI) کمترین مقدار را برای رقم بهار در تمام دورهای آبیاری داشتند. نتایج این پژوهش نشان داد که می توان برای گزینش بهترین ارقام برنج ایرانی در تیمارهای مختلف آبیاری براساس عملکرد از شاخص های تحمل و حساسیت در حالات مختلف آبیاری استفاده نمود.