Kino i rzeczywistość (kilka uwag o zwątpieniu i afirmacji) - Paulina Kwiatkowska (Kwartalnik Filmowy)
Autorka zauważa, że choć kwestia relacji między kinem a rzeczywistością jest obecna w refleksji nad ruchomymi obrazami niemal od początku ich istnienia, to istotnym problemem teoretycznym staje się dopiero pod koniec lat czterdziestych. Należy zatem najpierw zastanowić się nad tym, jaki wpływ na problematyzowanie tej relacji ma doświadczenie drugiej wojny światowej. Autorka, przywołując koncepcję Gilles’a Deleuze’a, stwierdza, że kino okazuje się wtedy jedynym medium, które mogło dać wyraz przemianom zachodzącym w sposobie postrzegania rzeczywistości. Paradoksalnie wraz ze wzrostem wiary w ruchomy obraz narasta również sceptycyzm, obawa o to, czy kino nie fałszuje rzeczywistości i nie mami percepcji. Autorka omawia trzy, jej zdaniem, najbardziej znamienne próby ujęcia w ramy teoretyczne tego zwątpienia w kino, dostrzegając w nich jednak również potrzebę afirmacji – koncepcje Rolanda Barthes’a, psychoanalitycznych teoretyków filmu oraz Jeana Baudrillarda. Na koniec, przywołując twórczość Agnès Vardy, autorka zastanawia się, gdzie we współczesnym kinie odnaleźć można równowagę między zwątpieniem w obraz rzeczywistości a jego afirmacją.