کاربرد روش‌های زیستی در رنگبری پساب‌های حاوی مواد رنگزا‌ آزو - الهام جلیل‌نژاد; مهران علیزاده; سالار فخرالدین فخری آذر (مطالعات در دنیای رنگ)
انواع مواد رنگزا مصنوعی که توسط صنایع مختلف در طول فرایند تولید و یا مصرف در محیط آزاد می‌‌شوند، یک تهدید جدی برای محیط‌‌زیست می‌‌باشند. مواد رنگزای آزو آزو به‌‌دلیل کاربردهای فراوانی که در صنایع نساجی، کاغذ‌‌سازی، غذا، چرم، لوازم آرایشی و صنایع دارویی دارند،  قسمت عمده فاضلاب‌‌های رنگی را تشکیل می‌‌دهند. این ترکیبات به‌‌دلیل طبیعت زنوبیوتیکی و پایداری بالا، در برابر تجزیه زیستی مقاوم می‌‌باشند. تحقیقات گسترده‌‌ای در مورد جذب و تجزیه زیستی فاضلاب‌‌های رنگی مقاوم انجام شده‌‌است. توانایی میکروارگانیسم‌‌ها و آنزیم‌‌های تجزیه‌‌گر برای رنگ‌‌زدایی پساب‌‌های رنگی و یا جذب آن‌‌ها سبب شده‌‌است که روش‌‌های زیستی به‌عنوان یک روش موثر و کارآمد و یک جایگزین مناسب برای روش‌‌های معمول تصفیه‌‌ای شناخته شوند. حذف زیستی ترکیبات مواد رنگزا از پساب‌‌های رنگی مزایای متمایزی را نسبت به روش‌‌های معمول فیزیکی و شیمیایی ارائه می‌‌دهد که از‌‌جمله آن‌‌ها می‌‌توان به معدنی‌‌سازی و تبدیل مواد رنگزا‌‌ به ترکیبات غیر‌‌مضر و غیر‌‌آلی (مثل دی‌‌اکسید کربن و آب) و کاهش لجن اشاره کرد. در این مقاله انواع مختلف جاذب‌‌های زیستی مانند قارچ‌‌ها، باکتری‌‌ها، مخمر، جلبک‌‌ها و گیاهان که قادر به حذف این آلاینده‌‌ها و تصفیه فاضلاب‌‌های رنگی هستند، مورد بررسی قرار‌‌گرفته‌‌است. قارچ‌‌ها و جلبک‌‌ها در مقایسه با سایر جاذب‌‌های زیستی توانایی بالایی در جذب ترکیبات مواد رنگزا از خود نشان‌‌دادند. هم‌‌چنین بحث‌‌های تکمیلی در مورد سازوکارهای مختلف و تأثیر عوامل موثر در رنگ‌‌زدایی فاضلاب‌‌های رنگی انجام شده‌‌است.