İnsan Hakları ve Kütüphanecilik Mesleği - Murat Soytürk (Türk Kütüphaneciliği)
Biçimsel teknik bir disiplin olarak gelişmeye başlayan Kütüphanecilik mesleğinin çok da eski olmayan tarihlerden gelen, uygulamanın yanında özde de ne yapmaya çalıştığıyla ilgili fikirsel bir temellendirmeye sahip olduğu bilinmektedir. Bu düşünsel açılıma kaynaklık eden dönemlerin ve olguların insanlığın hak arama eylemine geçmesiyle paralellikler gösterdiği görülmektedir. Salt uygulamaya yönelik bir meslek olarak algılanmaktan öte topluma inikte yiz da anılması gereken bir mesleğin artık nerede durduğuna ve ne yapmaya çalıştığına ilişkin düşünsel temelini de özümseyerek sağlamlaştırması gerekmektedir. İnsana hizmet götüren ve son dönemlerde teknolojisine gereğinden fazla yoğunlaşmış gibi gözüken bir meslek için bu daha da önemli gözükmektedir. Mesleğin profesyonellerini uygulamaya yönelik rutini de ıskalatmadan güdüleyecek bir takım değerler bütününün altının çizilmesinin, mesleğin toplumsal kabulü ve saygınlığının artması anlamına geleceği de unutulmamalıdır. Bu bağlamda mesleğe ilişkin düşünsel dokunun ülkemiz gerçekliğinde, çağımız dünyasının en önemli temalarından olan insan haklarıyla örüntülü olarak tekrardan hatırlanması gerekliliği hissedilmektedir.