Hormon wzrostu u wcześniaków oraz niemowląt urodzonych z hipotrofią - Mieczysław Walczak; Eugeniusz Korman (Pediatric Endocrinology, Diabetes and Metabolism)
Przedstawiono dane dotyczące somatotropinemii u płodów, noworodków oraz u dzieci w okresie niemowlęcym. Przedstawiono także hipotezy zmierzające do wyjaśnienia wyższych stężeń somatotropiny u płodów i noworodków, a zwłaszcza noworodków urodzonych przedwcześnie lub z hipotrofią wewnątrzmaciczną.