Kalendarski učinci rebalansiranja na Zagrebačkoj burzi - Mislav Šagovac (Croatian Review of Economic, Business and Social Statistics)
U radu se istražuju kalendarski učinci rebalansiranja na Zagrebačkoj burzi (ZSE) analizom dnevnih prinosa indeksa CROBEX i CROBIS u razdoblju od rujna 2003. do ožujka 2025. Pomoću regresijske analize i simulirane investicijske strategije ispituje se predviđaju li sustavne razlike u prinosima između dionica i obveznica na početku mjeseca korekcije prinosa na kraju mjeseca. Rezultati ukazuju na negativnu povezanost između razlika prinosa u prvoj i zadnjoj trećini mjeseca, što potvrđuje postojanje kalendarskog efekta rebalansiranja. Predloženom investicijskom strategijom ostvaruju se znatno bolji rizikom prilagođeni prinosi, sa Sharpeovim omjerom dvostruko većim od strategije "kupi i drži" indeks CROBEX. Robusnost rezultata utvrđena je analizom osjetljivosti na vremenski okvir rebalansiranja, pri čemu se najbolji prinosi ostvaruju upravo pet dana prije kraja mjeseca. Suprotno tome, placebo efekt s rebalansiranjem početkom mjeseca pokazuje slabije rezultate, što sugerira da je isti povezan s institucionalnim aktivnostima krajem mjeseca. Dobiveni nalazi pružaju uvid u vremensku osjetljivost strategija rebalansiranja i ukazuju na mogućnosti poboljšanja prinosa izranjajućih tržišta.