Ankara Metropoliten Alanı içerisinde Kalan Çubuk Vadisi ve Yakın Çevresinin Topraklarının Sınıflandırılması - Mahmut Yüksel; Nuray Çinkaya (Journal of Agricultural Sciences)
Bu araşt ı rman ı n amac ı Çubuk vadisi ve yak ı n çevresinin detayl ı olarak arazi ve topraklar ı n ı n etüd ve haritalamas ı n ı n yap ı lmas ı d ı r. Çal ışma, hava fotoğ raflar ı ve topoğ rafik haritalardan yararlan ı larak arazide gerçekleştirilmiş ve 7 profil çukuru incelenmi ştir. Aç ı lan profillerin her birinden horizon esas ı na göre örnekler al ı nm ış ve gerekli analizler laboratuvarlarda yap ı lm ışt ı r. Analizlerden elde edilen sonuçlar ı n ve arazi gözlemlerinin de ğerlendirilmesiyle 3 ayr ı fizyoğrafik ünite üzerinde 7 farkl ı toprak serisi tan ı mlanm ışt ı r. Seriler ve bu serilere ait fazlar, topo ğrafik harita üzerine aktar ı larak temel toprak haritas ı oluşturulmuştur.