Standard Penetrasyon Deneyi (SPT) ile Düzce ili Darıcı Mahallesi Zemininin Sıvılaşma Potansiyelinin Araştırılması - Ali ATEŞ; Burak YEŞİL (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi)
Bu çalışma, Düzce ili Darıcı Mahallesi yerleşim alanında yapılması planlanan iki katlı yapı alanında mevcut olan alüvyal zeminlerin olası bir deprem etkisinde sıvılaşma potansiyelinin, arazi Standart Penetrasyon Testi (SPT) verileri kullanılarak belirlenmesini içermektedir. Bu amaçla, yapı oturma alanında yapılan 1 adet sondaj çalışmasına ait olan SPT verileri kullanılmıştır. Yerleşim merkezinin yaklaşık 7 km Güneyinde “Düzce Fay Zonu” yer almaktadır. Bu fay zonunun yapı alanını etkileyebileceği ve en büyük ivmeyi yaratabileceği varsayılarak, araştırmaya esas alınmıştır. Toplam 75 km uzunluğundaki bu fay zonunun, olası bir depremde 1/3’sinin kırılması tahmin edilerek, moment magnitüdü 7,2 ve Türkiye’deki faylar için geliştirilen deprem atenasyon eşitliği kullanılarak 0,51 g büyüklüğünde yatay deprem ivmesi oluşabileceği hesaplanmış ve SPT verileri kullanılarak sıvılaşma analizleri yapılmıştır. Analiz sonuçlarına göre, Darıcı Mahallesinde planlanan iki katlı yapı alanının yüksek dereceli sıvılaşma riski taşıdığı ortaya konulmuştur