Ohranjeni kronikalni zapisi jezuitskega kolegija v Ljubljani - Monika Deželak Trojar (Clotho)
Članek prinaša podroben pregled kronikalnih zapisov, nastalih v okviru nekdanjega jezuitskega kolegija v Ljubljani, ki je deloval v letih 1597–1773. Med njimi so jezuitski letopisi, dnevniki in kongregacijske knjige, pogojno pa tudi prepis dokumentov jezuitskega kolegija v Ljubljani. V prvem delu prispevka so predstavljeni ohranjeni letopisi, in sicer prvi in tretji del letopisa jezuitskega kolegija v Ljubljani. Prvi del letopisa (Historia annua Collegii Societatis Iesu Labacensis) vsebuje zgodovino kolegija v letih 1596–1691, drugi del je izgubljen, tretji del (Annua collegii Labacensis) pa opisuje dogajanje v kolegiju v letih 1722–1773. V drugem delu so orisani ohranjeni jezuitski dnevniki, in sicer devet rokopisnih zvezkov Dnevnika patra ministra (Diarum p. ministri, 1651–1772) in en rokopisni zvezek dnevnika šolske prefekture, tj. jezuitske gimnazije v Ljubljani (Diarium praefecturae scholarum, 1650–1718). Tretji del sestavljajo ohranjene vpisne knjige (tj. matrikule) kongregacij, ki so delovale v okviru jezuitskega kolegija v Ljubljani (Kongregacija Marijinega vnebovzetja, Kongregacija Marije Brezmadežne in Kongregacija Kristusovega smrtnega boja). Sklepni del prispevka opozarja na pomen ohranjenih prepisov pri dokumentih nekdanjega jezuitskega arhiva v Ljubljani, ki so se ohranili v t. i. arhivski knjigi (Liber archivii collegii Labacensis S. I.).