Ekosistem Temelli Balıkçılık Yönetimi; Kavramlar ve Uygulama Yöntemleri - Hasan CERİM (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi)
Denizlerin önemli bir protein kaynağı olması ve kıyı bölgelerinde bulunan toplumlar için önem arz etmesi, balıkçılık yönetiminin gerekliliğini doğurmuştur. Günümüze kadar önemli ekonomik türler üzerine yapılmış düzenlemeler, alan kısıtlamaları, av aracı yasaklamaları gibi farklı konuları içermiştir. Gün geçtikçe balıkçılığa önem vermiş ülkeler ekosistemin devamlılığının sağlanması gerekliliği düşüncesinin önemine vurgu yapmışlardır. Ekonomik çıkarlar, ekosistemlerin korunması ve sürdürülmesi ve yönetim kararlarının uygun şekillerde balıkçılığa entegrasyonunun sağlanması bizleri “ekosistem temelli balıkçılık yönetmi”ne itmektedir. Bu derleme çalışmasında ekosistem temelli balıkçılık yönetimi hakkında bilinmesi gereken ana parçalara değinilmiş ve neredeyse yeni olan bu konunun en alt seviyeden anlaşılmasına olanak sağlamak amacıyla hazırlanmıştır.