A Study on Energy Efficiency in Wireless Multimedia Sensor Networks - Arafat ŞENTÜRK; Zehra KARAPINAR ŞENTÜRK (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi)
Kablosuz Multimedya Algılayıcı Ağlar (KMAA), gerçek zamanlı multimedya verilerini (ses, resim ve video) birbirlerine veya baz istasyonuna aktaran ucuz donanıma sahip algılayıcıların oluşturduğu ağlardır. Tek bir cihazda ses ve görsel bilgi bir arada bulunabilir. Bunun yanında, KMAA'lar gerçek zamanlı veriyi birçok algılayıcıdan alarak depolayabilmektedirler. Ancak, gerek aktardıkları verilerin boyutlarının fazla olması gerekse kullanıldıkları bölgelere ulaşmanın zorluğundan dolayı KMAA’larda ağ ömrü ve enerji çok önemli bir gereksinim haline gelmiştir. Ayrıca, enerjinin verimli kullanılması ağın işlevini kaybetmemesi için de gereklidir. Bu çalışmada, KMAA’ların enerji sorununa literatürde nasıl çözümler getirildiği ve ne şekilde incelendiği ele alınmıştır. Öncelikle KMAA’ların kullanım alanları kısaca bahsedilmiş ve daha sonra da enerjinin verimli kullanılması ile ilgili çalışmalara yer verilmiştir