Gelişmiş Ülkelerde Sosyal Politika Uygulamaları: Japonya Örneği - Safure Cantürk (İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi)
Gelişmiş ülkelerde nüfusun yaşlanmasına bağlı olarak ortaya çıkan sosyal sorunlar ve bunlara karşı yürütülen politikalar, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin yakın gelecekte izleyeceği sosyal politikaların belirlenmesinde yol gösterecektir. Bu çalışmada, dünyanın en hızlı yaşlanan ülkeleri arasında yer alan Japonya’da demografik değişime bağlı olarak yaşanan sosyal sorunlar ve bunlara yönelik yürütülen çözüm plan ve politikaları sorgulanmıştır. Japonya’nın gerek yaşlanan nüfus ve azalan doğum oranları ile hantallaşan sosyal güvenlik sisteminin neden olduğu gelecek tedirginliği gerekse katı iş düzeniyle geleneksel toplumsal yaşamı arasındaki çatışmanın ortaya çıkardığı sosyal durumlar, Türkiye’nin sosyo-kültürel yapısıyla çok yakından benzerlik göstermektedir. Nüfusun yaşlanması, doğum oranlarının sürekli düşmesi, insanların sosyo-psikolojik tutumlarının değişmesi, aile ve toplum yapısında büyük yapısal değişikliklere neden olmaktadır. Japonya artık yaşlanan nüfusuyla dünya devi olmak için rekabet etmek yerine, mevcut gücünü hatta belki de ‘neslini’ korumak için sosyal politika uygulamalarına dört elle sarılmaktadır. Bu sosyal politika uygulamaları ise, Batı tipi çözümlerin yanı sıra, Japonya’nın tarihinden kaynaklanan kendine has sosyo-kültürel özellikler içermekte, farklı nitelikte yeni sosyal sorunlar ve çözümleri de bünyesinde barındırmaktadır.