YÖNETİCİ VE YÖNETİCİLİK ÜZERİNE KAHRAMANMARAŞ KENTİNDE BİR ARAŞTIRMA - Yakup Bulut; İsmail Bakan (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Sosyal, siyasal ve ekonomik gelişmelerin son derece hızlı yaşandığı günümüzde, yönetici ve yöneticilik anlayışı da önemli bir unsur haline gelmektedir. Gerçekten de çoğu kez yönetici ve yöneticilik anlayışı toplumsal gelişmelerin veya tersine toplumsal yozlaşmaların temel nedenlerinden biri sayılmaktadır. Dolayısıyla sağlıklı ve sorunsuz bir gelişme ve değişme için yönetici ve yöneticilik anlayışının yeniden gözden geçirilmesi ve en uygun “yönetici tipinin” ve “anlayışının” ortaya konması gerekmektedir. “Yönetici ve Yöneticilik Üzerine Bir Araştırma” konulu bu çalışmada öncelikle yönetici ve yöneticilik kavramına değinilerek, yönetici tipleri ve yöneticiliğin önemi üzerinde durulmuştur. İkinci olarak Kahramanmaraş merkezi ve dokuz ilçesindeki iki yüz yöneticinin, yönetici ve yöneticilik hakkındaki yaklaşımlarını belirlemek amacıyla yapılan anket çalışmasının sonuçları incelenmiştir. Özellikle, yöneticilere göre “yönetici” kavramından ne anlaşılmaktadır? Yöneticilik doğuştan mı gelir yoksa sonradan mı kazanılır? Yöneticiler ne gibi fonksiyonlara sahiptir? Bir yöneticiyi güçlü ve başarılı kılan unsurlar nelerdir? Yönetici davranışlarını etkileyen etkenler nelerdir? Yöneticiler katılımcı bir yaklaşıma nasıl bakmaktadır? Astları üzerindeki etkileri ve onlarla ilişkileri nasıldır? Ne gibi sıkıntıları var? Bu vb. sorulara cevap aranmıştır. Son olarak, elde edilen bulgular çerçevesinde bazı öneriler de bulunulmuştur.