Mardin Güneşi: Mezopotamya’da Doğan ve Hiç Batmayan - Serap Toprak Döşlü (International Journal of Mardin Studies (IJMS))
Bulgur, binlerce yıl öncesine dayanan geçmişe sahip, pek çok kültür ve toplumda yer almış, ilk üretiminden günümüze kadar yöntem olarak değişikliğe uğramamış, lezzetli, besleyici ve doğal bir üründür. Bulgur sadece yemeklerin ana malzemesi olmanın dışında sevinç ve kederde, varlık ve yoklukta, yaşam ve ölümde kültürün bir parçası olarak varlık göstermiştir. Tahıl üretimin ilk yapıldığı yer kabul edilen Mezopotamya topraklarında üretilen bulgur, hem eşsiz Mardin yemeklerinin yapımında kullanılmaktadır, hem de Türkiye’nin bulgur ihtiyacının önemli bir kısmını karşılamaktadır.