İslam Felsefesinde "Vücud'u Zihnî" (zihinsel varlık) Anlayışına Bir geç dönem Osmanlı Örneği: İsmail Gelenbevi - Recep Duran (Yakın Doğu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi)
Bilginin  mahiyeti  ve  menşei  ve  doğruluk  problemleri  felsefenin ebedi problemleridir. İslam epistemolojisi algılayan özne, algıla- nan nesne ve alelıtlak algı arasındaki üçlü ilişkiyle ilgilenmiştir. Ancak bu konuları açıklarken bilgiyi gerçekliğin bilenin ruhunda kalan sureti olarak sunmaları töz ve araz kategorilerinde bir takım karışıklıklara sebep olmuş, bu yüzden farklı teoriler ortaya çıkmıştır. Buna göre bilgi izafettir; veya suretin irtisamıdır; veya bilinen nesnenin mahiyetinin ruhta yerleşmesidir. İslam dünyasında bu konuyla ilgilenilmiş ve bu konuyla ilgilenen düşünürler birbirini takip etmiştir. Fârâbî, İbn Sînâ, Sühreverdi, F. Razi, Nasır Tusi, Recep Ali Tebrizi gibi.p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 1.9px; text-align: justify; line-height: 8.1px; font: 8.0px 'Times New Roman'; color: #2f2a2b}p.p2 {margin: 1.8px 0.0px 0.0px 1.9px; text-align: justify; font: 8.0px 'Times New Roman'; color: #2f2a2b}p.p3 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 1.9px; font: 8.0px 'Times New Roman'; color: #2f2a2b}span.s1 {letter-spacing: 0.5px}span.s2 {letter-spacing: 0.6px}span.s3 {letter-spacing: 0.9px}span.s4 {letter-spacing: 1.0px}span.s5 {letter-spacing: 1.1px}span.s6 {letter-spacing: 1.4px}span.s7 {letter-spacing: 1.5px}span.s8 {letter-spacing: 0.7px}span.s9 {letter-spacing: 1.8px}span.s10 {letter-spacing: 1.9px}span.s11 {letter-spacing: 0.8px}span.s12 {letter-spacing: 0.2px}