Kronik hepatit c hastalarında karaciğer demir birikimi ile karaciğer histopatolojisi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi - Ediz Tutar; Emine Sibel Namıduru; Gülşen Özkan Tanrıverdi; İlkay Karaoğlan; Mustafa Namıduru; Mustafa Tanrıverdi (Sakarya Tıp Dergisi)
Amaç: Kronik hepatit C (KHC) hastalarında karaciğer demir birikiminin karaciğer fibrozisi ve enflamasyonu üzerine etkilerini araştırmak.Gereç ve Yöntemler: Daha önce antiviral tedavi almamış 70 KHC'li hastanın kayıtları retrospektif olarak tarandı. Bu hastaların karaciğer biyopsileri tek bir patolog tarafından modifiye ISHAK yöntemiyle enflamasyon ve fibrozis açısından skorlandı. Bu karaciğer biyopsilerinden tekrar hazırlanan preparatlar Persl' Prusya mavisi ile boyandı. Karaciğerdeki demir miktarı semikantitatif Modifiye MacSween karaciğer demir yükü evrelemesi kullanılarak aynı patolog tarafından değerlendirildi.Bulgular: Karaciğer biyopsi örneklerinin histopatolojik olarak incelenmesinde 25 hastada (% 35.7) artmış karaciğer demir birikimi tespit edildi. Artmış karaciğer demir birikimi ile histolojik aktivite indeksi (HAI) arasında anlamlı bir ilişki varken (p=0.001), fibrozis ile anlamlı ilişki saptanmadı (p>0.05). Ağır-orta artmış karaciğer demir birikimi olan olgularda fibrozis ve HAI dereceleri daha ileri idi.Sonuç: KHC'li hastalarda, artmış karaciğer demir birikimi ilerlemiş karaciğer fibrozisi ve enflamasyonu ile ilişkili olabilir.