Chomsky'nin Sözdizim Kuramına Bir Bakış - Sumru Özsoy (Dilbilim Araştırmaları Dergisi)
Üretici Dilbilgisi Kuramı ortaya atıldığı 1957 yılından bu yana evrensellik arayışı içinde birçok evrelerden geçmiştir. Bu evreler birbirlerinden dilbilgisini oluşturan bileşenlerin niteliği, dildeki yapıları üreten öbek yapısı kurallarının biçimi, yüzeysel yapılan türeten dönüşümlerin içeriği ve evrensel dilbilgisini belirleyen ilke ve koşulların niteliği açısından ayrılırlar. Şimdi kuramın yön ve yöntem değiştirdiği bu evrelerin özelliklerini onların başlangıç noktalarını oluşturan Chomsky'nin Sözdizimi Kuramı Görünüşü (1965), Adlaştırma Üzerine Düşünceler (1972), Engeller (1981), Yönetim ve Bağlama Üzerine Konuşmalar (1982) ve Minimalist Yaklaşım (1992) adlı yayınlan çerçevesinde kısaca özetlemek isterim.