بررسی ابعاد و مزایای انتشار صکوک هوشمند با استفاده از فناوری بلاکچین در بازار سرمایه ایران - مهدی قربانپور قارقشلاقی; مهدی زینالی; یعقوب پورکریم (پژوهش‌های راهبردی بودجه و مالیه)
در سال‌های اخیر، انتشار صکوک هوشمند با استفاده از فنّاوری‌های جدید مورد توجّه ارکان بازارهای مالی مخصوصا بازار سرمایه بوده است.فنّاوری بلاکچین فرآیند تسویه معاملات را آنی می‌کند و کارمزد واسطه‌ها را حذف می‌کند. به همین خاطر نهادهای مالی از قبیل بورس‌ها و بانک‌ها در سراسر جهان ، در حال بررسی چگونگی استفاده بهینه از فنّاوری بلاکچین به عنوان راهی برای کاهش هزینه‌ها، کاهش ریسک ، بهبود کارایی و افزایش امنیت هستند. هدف اصلی‌‌این پژوهش، بررسی ابعاد و مزایای انتشار صکوک هوشمند با استفاده از فناوری بلاکچین در بازار سرمایه ایران می باشد. روش‌‌این پژوهش از نوع کیفی و در قالب تحقیقات پیمایشی و توسعه ای می باشد. به همین منظور در‌‌این تحقیق از کلیه مشارکت کنندگان بازار سرمایه در قالب مدیران و کارشناسان خبره به عنوان جامعه تحقیق استفاده شده است. در‌‌این بخش با استفاده از نمونه گیری اشباع نظری تعداد نمونه ی 16 نفری انتخاب شده است. به منظور شناسایی مقوله‌ها و زیرمقوله‌ها با روش تحلیل محتوا و نرم افزار maxqda ، تعداد 66 زیرمقوله در قالب 12 مقوله‌ی اصلی جهت انتشار صکوک هوشمند شناسایی شد.