Farklı Azot Dozları ve Sıra Aralıklarında Yetiştirilen Küçük Çayır Düğmesinde Sangulsorba minor Scop. Verim ve Bazı 'Özelliklerin Belirlenmesi - Zeki Acar; Cengiz Sancak; İlknur Ayan (Journal of Agricultural Sciences)
Bu çal ışma, Samsun yöresi yüzlek ve engebeli topraklar ı nda, küçük çay ı r düğmesinin yetişme durumu ile uygun s ı ra aral ığı , azot dozu ve diğer baz ı özelliklerin belirlenmesi amac ı yla 3 tekrarlamal ı olarak "Tesadüf Bloklar ı nda Bölünmüş parseller" deneme desenine göre 1995-1997 y ı lları aras ı nda yürütülmü ştür. Deneme 30-45 cm s ı ra aral ı klar ı ve O, 4, 8, 12 kg/da azot dozlar ı uygulanmışt ı r. Sulama yap ı lmamış ve her iki y ı lda da iki biçim yap ı lm ış t ı r. Ikinci y ı l verimler çok önemli düzeyde artm ıştı r. Denemeden y ı lda ortalama dekara 1970.4 kg ye ş il ot, 746.0 kg kuru ot ve 131.7 kg ham protein verimi elde edilmi ştir. En yüksek verimler, 30 cm s ı ra aral ığı 8-12 kg/da azot verilen parsellerden al ı nm ışt ı r.