ЕКОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ СТРАТЕГІЧНОГО МЕНЕДЖМЕНТУ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ: ВИКЛИКИ Й ПЕРСПЕКТИВИ - В. О. Кушнір (Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка)
Сучасні аграрні підприємства стикаються зі значними екологічними викликами, зокрема зі зміною клімату, деградацією ґрунтів, зменшенням водних ресурсів і посиленням екологічного регулювання. Ці фактори змушують виробників переглядати свої бізнес-моделі й упроваджувати стратегічні підходи, спрямовані на зменшення негативного впливу на довкілля. У статті досліджено вплив екологічних факторів на діяльність аграрного сектору й обґрунтовано необхідність інтеграції екологічно орієнтованого стратегічного менеджменту. Зокрема, проаналізовано впровадження технологій точного землеробства, органічного виробництва, циркулярної економіки та використання відновлюваних джерел енергії. Окрему увагу приділено екологічним ризикам, які впливають на економічну ефективність аграрного бізнесу, і можливостям їх мінімізації через стратегічні інновації. Обґрунтовано ключові підходи до екологічного менеджменту, включаючи застосування цифрових технологій, розширення органічного виробництва й упровадження ресурсозберігаючих методів ведення сільського господарства. Досліджено міжнародний досвід інтеграції екологічних стратегій в агробізнес і визначено перспективи впровадження подібних ініціатив в Україні. На основі аналізу чинних екологічних загроз і тенденцій запропоновано конкретні заходи для підвищення екологічної стійкості українських аграрних підприємств. Окреслено необхідність державної підтримки й міжнародного партнерства в розвитку сталого аграрного виробництва. Результати дослідження свідчать, що інтеграція екологічних стратегій у стратегічний менеджмент агропідприємств може сприяти довгостроковій економічній стабільності, покращенню екологічної ситуації та підвищенню конкурентоспроможності аграрного сектору.