«Res no és la realitat en si mateixa». Una conversa entre Thomas Luckmann, Hans-Georg Soeffner i Georg Vobruba - Thomas Luckmann; Hans-Georg Soeffner; Georg Vobruba (Digithum)
Thomas Luckmann i Hans-Georg Soeffner mai no van compartir una relació directa entre professor i investigador. Tanmateix, tots dos representen un enfocament sociològic amb arrels a la fenomenologia, i tots dos abracen la vida quotidiana, la religió i el coneixement (entre d'altres) com a temes d'investigació. Per contra, els meus interessos se centren en problemes polítics i econòmics, integració europea, seguretat social i temes relacionats. De qualsevol manera, trobem un fons comú molt ampli per al nostre debat, molt més del que podem documentar en aquest diàleg. Potser n'és la causa el fet que acordem tàcitament el següent: per explicar el desenvolupament d'institucions, cal entendre com actua la gent. Per entendre les accions de la gent, cal analitzar com observa la realitat social. Tanmateix, potser existeix un altre factor que també importa. Va resultar que nosaltres tres estem fortament inclinats a la ironia i, sí, al sensesentit. Així, per a mi el debat amb Thomas Luckmann i Hans-Georg Soeffner va ser impressionant i divertit. De veritat espero que l'entrevista ho reveli.