REVIZUIREA PROCESULUI PENAL ÎNTEMEIATĂ PE INCONCILIABILITATEA HOTĂRÂRILOR JUDECĂTOREȘTI IREVOCABILE - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte Sociale)
Prezentul studiu are drept scop stabilirea esenței revizuirii procesului penal întemeiate pe existența a două sau mai multe hotărâri judecătorești irevocabile – contradictorii. În context, au fost determinate care sunt trăsăturile specifice ale acestui temei de revizuire, care sunt felurile hotărârilor judecătorești care intră sub incidența temeiului de revizuire supus dezbaterii, ce presupune irevocabilitatea acestora, precum și ce alte condiții mai relevă acest temei de revizuire. În cele din urmă a fost stabilit faptul că doar hotărârile judecătorești penale irevocabile prin care a fost soluționat fondul cauzei, care rezidă din procese independente, pot constitui obiect al temeiului de revizuire stabilit la art. 458 alin. (3) pct.3) CPP RM. Mai mult ca atât, starea de inconciliabilitate trebuie în mod obligatoriu să se refere la împrejurările esențiale ale cauzei și exclusiv la situații contradictorii de fapt, nu de drept. Cuvinte-cheie: revizuirea procesului penal, temeiuri de revizuire, condiții de revizuire, hotărâri judecătorești irevocabile, cale extraordinară de atac, inconciliabilitate, hotărâri contradictorii.