Spor lisesi öğrencilerine uygulanan beslenme eğitimi programının beslenme bilgi düzeyine etkisi - Kerem Gunduz; Kazim Nas; Esma Cetin (ROL Spor Bilimleri Dergisi)
Bu çalışmanın amacı, Spor Lisesi öğrencilerinin mevcut beslenme bilgi seviyelerini belirleyerek, bu öğrencilere belirli aralıklarla verilen beslenme eğitimlerinin beslenme bilgi düzeylerine olan etkisini incelemektir.  Çalışmaya Spor Lisesi 9, 10 ve 11. sınıf öğrencilerinden oluşan toplam 160 öğrenci istemli olarak katılmıştır. Katılan öğrenciler rastgele yöntemi ile deney (n=80; 15,96±0,80) ve kontrol (n=80; 15,96±0,80) grubu olmak üzere iki eşit gruba ayrılmıştır. Katılımcıların beslenme bilgi düzeyini belirlemek için “Beslenme Bilgi Düzeyi Testi” uygulanmıştır. Test, öğrencilere uygulandıktan sonra her iki grupta normal derslerine devam etmiştir. Sadece deney grubuna, 4 haftalık haftada 2 kez 1’er saat olmak üzere beslenme eğitimi uygulanmıştır. Eğitimden sonra her iki gruba da tekrardan beslenme bilgi testi uygulanıp ön-son test karşılaştırılması yapılmıştır. Verilerin normal dağılıma uygunluğunu belirlemek amacıyla Kolmogrov Smirnov testi uygulanmıştır.  Bu sonuçlara göre verilerin normal dağılım göstermediği belirlenmiş olup, grup içi analizlerde Wilcoxon, gruplar arası analizlerde ise Man Whitney U yöntemi kullanılmıştır. Çalışma sonuçlarına göre deney grubunun hem grup içi hem de gruplar arası ön test-son test sonuçları incelendiğinde aralarında istatistiksel yönden anlamlı bir fark bulunmuştur (p<0,05). Sonuç olarak, beslenme eğitimi ile birlikte deney grubunun beslenme bilgi düzeyinde %47,5’luk bir artış olduğu tespit edilmiştir.