O recepcji idei umowy społecznej w Polsce w czasach stanisławowskich - Anna Grześkowiak-Krwawicz (Czasopismo Prawno-Historyczne)
Teoria umowy społecznej podobnie jak wolności w stanie natury nie jest wynalazkiem oświeconych. Również w Polsce jej echa można dostrzec już w wypowiedziach XVII wiecznych - wspominał o niej nawet autor Domina palatii regina libertas, dziełka uchodzącego za kwintesencję ideologii sarmackiej, której na ogół nie przypisuje się szerokiej podbudowy teoretycznej