GENETİK KONUSUNA AİT KAVRAMLARIN FARKLI ÖĞRENCİ SEVİYELERİNE GÖRE DEĞİŞİMİ - Arzu Saka (Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi)
Kavramlar insanlarÕn düúünce sisteminde yer alan soyut birimlerdir. Bilgileri sÕnÕflandÕrmak suretiyle insanlar arasÕ iletiúimi kolaylaútÕrÕrlar. YapÕlan çalÕúmalar ö÷rencilerin bilimsel kavramlarÕ okulda ö÷renmelerine ra÷men do÷al olaylar hakkÕnda daha önceden kendi fikir ve inanÕúlarÕnÕ geliútirdiklerini ortaya koymaktadÕr. Ö÷retmenler, ö÷rencilerinin bir kavram hakkÕndaki düúüncelerini incelemenin; problemleri belirleme, uyguladÕklarÕ ö÷retim stratejilerini gözden geçirme açÕsÕndan kendilerine yararlÕ olaca÷ÕnÕ düúünmektedirler. Bu çalÕúmanÕn amacÕ “genetik” kavramlarÕnÕn farklÕ ö÷renci seviyelerindeki geliúimlerini belirlemektir. Anket ve resim çizdirme yöntemleri kullanÕlarak yürütülen araútÕrmanÕn verileri 8., 11. ve üniversite 4. sÕnÕf fen bilgisi ö÷retmen adaylarÕndan elde edilmiútir. Veriler ö÷rencilerin verdikleri do÷ru cevaplar gösterilerek analiz edilmiútir. Fen bilgisi ö÷retmen adaylarÕnÕn bu konuda oldukça fazla kavram yanÕlgÕlarÕnÕn oldu÷u ve kendilerini geliútirmeleri gerekti÷i sonucuna varÕlmÕútÕr. ÇalÕúmanÕn son bölümünde, veriler tartÕúÕlmÕú ve bu alanda yeni materyallerin geliútirilmesine yönelik çalÕúmalarÕn yapÕlmasÕ önerilmiútir.