Miriam Akawia, Haderech ha’acheret - Jacek Leociak (Zagłada Żydów)
W 1992 roku wydawnictwo Yediot Aharonot wydało Inną drogę, opowieść dokumentalną spisaną przez Miriam Akavię. Na pytanie, czy warto pisać o książce, która wyszła po hebrajsku 15 lat temu, odpowiadam: tak. Z trzech powodów. Po pierwsze dlatego, że mówi ona o mało znanym epizodzie Zagłady, co więcej – rzuca nowe światło na potoczne wyobrażenia o postawach Żydów. Po drugie – przez te 15 lat nie miała dostępu do polskiego czytelnika, a kreśli losy polskich Żydów. Po trzecie wreszcie – pozostaje jedyną nie przetłumaczoną na polski książką Miriam Akavi, dobrze znanej w u nas pisarki izraelskiej o krakowskim rodowodzie.