SUAUGUSIŲ ŽMONIŲ DANTŲ GYDYMO BAIMĖS IR BURNOS LIGŲ PROFILAKTIKOS SĄSAJOS - Rita Juchnevičienė; Eglė Zdanavičienė; Daiva Mačiulienė; Asta Motūzienė (Mokslo Taikomieji Tyrimai Lietuvos Kolegijose)
Remiantis pasauline sveikatos organizacija (2020), burnos ertmės sveikata yra pagrindinis gerovės, gyvenimo kokybės ir sveikatos rodiklis, apimantis daugybę ligų ir būklių, įskaitant dantų ėduonį, periodonto ligas, dantų netekimą, burnos vėžį, ŽIV infekcijos pasireiškimus burnoje, burnos ir dantų traumas, normas ir apsigimimus, tokius kaip kiškio lūpa ar vilko gomurys. 2017 m. tyrimai parodė, kad burnos ligomis serga 3,5 mlrd. žmonių visame pasaulyje. Burnos ertmės sveikatos būklė dažnai yra susijusi su dantų gydymo baime. Žmonėms, kurie dėl dantų gydymo baimės atidėlioja vizitus pas odontologą, pasireiškia labiau simptomatinės ir sunkesnės burnos ertmės ligos, tai prisideda prie esamos dantų gydymo baimės paūmėjimo. Siekiant išsaugoti burnos ertmės sveikatą labai svarbi burnos ligų profilaktika. Šiame kiekybiniame tyrime, naudojant internetinės apklausos metodą, buvo siekiama nustatyti suaugusių žmonių dantų gydymo baimės ir burnos ligų profilaktikos sąsajas. Klausimynas parengtas tyrimo autorių. Tyrimo metu taikyti aprašomosios statistikos duomenų analizės metodai. Rezultatai parodė, kad dantų gydymo baimė yra plačiai paplitusi problema, kurios atsiradimui daugiausiai įtakos turi skausmingo gydymo patirtis praeityje. Dažniausiai odontologinių procedūrų metu žmonės bijo skausmo, būti nesuprasti dėl prastos burnos ertmės būklės, karieso gydymo ir nuskausminimo. Dantų gydymo baimę patiriančių žmonių nereguliarūs apsilankymai pas burnos priežiūros specialistą veda į burnos ertmės pablogėjimo būklę.