Aspekt międzynarodowy bezpieczeństwa energetycznego państw Europy Środkowej w myśli politycznej Prawa i Sprawiedliwości w trakcie kampanii wyborczej w 2023 roku - Michał Paszkowski (Facta Simonidis)
Pełnowymiarowy atak Federacji Rosyjskiej na Ukrainę w lutym 2022 roku w sposób istotny przeorientował sytuację w Europie Środkowej nie tylko w wymiarze militarnym, lecz także energetycznym. Przez lata Rosja odgrywała ważną rolę w dostawach surowców energetycznych do państw tego regionu. W trakcie kampanii wyborczej do parlamentu w 2023 roku Prawo i Sprawiedliwość koncentrowało się wokół kilku kluczowych wątków w zakresie energetycznym, zarówno o charakterze krajowym, jak i międzynarodowym. Celem artykułu była analiza myśli politycznej Prawa i Sprawiedliwości wobec zapewnienia bezpieczeństwa energetycznego państw Europy Środkowej oraz koncepcji formułowanych przez tę formację polityczną w tym zakresie w okresie kampanii wyborczej w 2023 roku. Rozważania zawarte w artykule ujawniają główne argumenty prezentowane przez polityków tego ugrupowania politycznego na temat potrzeby i zasadności zwiększenia bezpieczeństwa energetycznego państw Europy Środkowej oraz roli i pozycji Polski w regionie. Punktem wyjścia analiz była teza, że Prawo i Sprawiedliwość traktowało Europę Środkową jako kluczowy obszar aktywności politycznej, a realizowane projekty energetyczne przez polskie przedsiębiorstwa miały docelowo zwiększyć pozycję Polski w środowisku międzynarodowym oraz wzmocnić poziom bezpieczeństwa energetycznego państw Europy Środkowej.