ПРЕДСЈЕДНИШТВО БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ У ФУНКЦИЈИ МЕЂУНАРОДНОГ ПРЕДСТАВЉАЊА И ОДРЖАВАЊА МЕЂУНАРОДНИХ ОДНОСА - Александар Чорни (Српска правна мисао)
За данашње државе, као најзначајније субјекте међународних односа, карактеристично је да је, у већини, шеф државе најважнији орган који се бави представљањем и заступањем државе према спољњем свијету, одржавањем међународних односа, односно одлучивањем у области спољне политике. Уобичајено је да унутрашњи прописи савремених држава одређују да је шеф државе инокосни орган (једно лице), међутим, од овог правила постоје изузеци у државама чије уставне норме утврђују колективни орган на челу државе – колективни шеф државе. Предсједништво БиХ, као колективни шеф ове изузетно сложене државе, уједно обавља и једну од веома важних државних улога, а то је вођење спољне политике Босне и Херцеговине. Честа је и видно присутна појава недостатка неопходног консензуса и појава неусаглашених појединачних иступа чланова Предјседништва БиХ, којима се нарушава концепт јединственог наступа овог колегијалног органа у међународном представљању и одржавању међународних односа, а што истовремено штети међународном угледу Босне и Херцеговине и додатно оптерећује њене унутрашње односе. Како је принцип консензуса и равноправности три конститутивна народа основни предуслов да Предсједништво БиХ оствари своју уставну улогу тиме недостатак консензуса реално доводи до могућности да рад колективног шефа Босне и Херцеговине западне у ћорскокак у питањима представљања и одржавања међународних односа. С обзиром да је услов за изградњу стабилне и мирне Босне и Херцеговине међусобно уважавање, толеранција, сарадња, солидарност, изградња способности консензусног одлучивања и колективног дјеловања, такви механизми су нужни и за дјеловање и будућност Предсједништва БиХ у вођењу спољне политике.