FİNANSAL KURUMLARIN KARA PARA AKLAMA İLE MÜCADELESİNDE YAPAY ZEKÂ PERSPEKTİFİ - Hüseyin AKKAYA (Sayıştay Dergisi)
Kara para aklama, suçtan kaynaklı gelirlerin karmaşık yöntemlerle meşru gösterilmesi sonucu ortaya çıkan, hem küresel finans sisteminde hem de toplumsal düzende ciddi güvensizlik yaratan bir olgudur. Günümüzde finansal suçların en önemlisi ve en çok işleneni olan kara para aklamayla mücadelede mevcut teknolojik paradigmalardan yararlanmak kaçınılmaz hale gelmiştir. Yapay zekâ bu mücadelede giderek daha da önemli hale gelmektedir. Bu çalışma, kara para aklama faaliyetleriyle mücadelede yapay zekâ tabanlı yaklaşımları inceleyerek mevcut teknolojinin artan önemi ve uygulanabilirliğini ortaya koymaktadır. Bu araştırmanın önemli bir parçası, kara para aklama ile mücadelede yapay zekânın etkinliğini gösteren gerçek vaka çalışmalarının araştırılmasıdır. Analiz, yapay zekânın finans kurumları için dönüştürücü bir araç olduğunu ve gelecekte kara para aklamayla mücadele süreçlerinin daha da geliştirilmesi için önemli bir potansiyele sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Çalışmanın sonuçları, yapay zekâ temelli sistemlerin geleneksel yöntemlere kıyasla yanlış pozitifleri önemli ölçüde azalttığını, maliyet verimliliğini artırdığını ve düzenleyici uyum süreçlerine katkı sağladığını göstermektedir.