Визначення мінімальної кількості періодів для оцінювання індексів сталого розвитку країн ЄС методами порядкових статистик - Olena Cherniak; Ihor Bahaiev; Oleh Katrych; Oleksandr Teslov; Viacheslav Shevchenko (Сучасний стан наукових досліджень та технологій в промисловості)
Предметом дослідження є процес оцінювання індексів сталого розвитку країн Європейського Союзу. Мета роботи – розроблення методики визначення мінімальної кількості періодів, за які необхідно й достатньо оцінювати індекси сталого розвитку держав. У статті визначено такі завдання: розроблення методики визначення закону розподілу випадкових величин індексів сталого розвитку; установлення мінімальної кількості періодів для оцінювання індексів сталого розвитку країн ЄС. Використовуються методи параметричних і порядкових статистик. Досягнуті результати. Розглянуто параметричні та непараметричні методи статистики, їх переваги та недоліки. Проаналізовано методи оцінювання функції розподілу за малими вибірками, зокрема методи прямокутних вкладів і зменшення невизначеності. Приділено особливу увагу проблемі зміни закону розсіювання показників якості в разі зміни умов технології. Запропоновано графоаналітичний метод ідентифікації закону розподілу випадкових величин за малою кількістю статистичної інформації. Для цього застосовували теорії порядкових статистик. Розроблено покрокову методику ідентифікації закону розподілу випадкових величин із використанням десяти впорядкованих значень. Запропоновано математичні сподівання порядкових статистик для трьох законів розподілу. Розроблено методику визначення кількості періодів для оцінювання індексів сталого розвитку країн з використанням порядкових статистик. Дослідження ґрунтується на аналізі статистичних показників за останні десять років і впорядкуванні їх за зростанням. Для вибору відповідних законів розподілу застосовано математичні сподівання порядкових статистик. З огляду на обмеженість інформації під час роботи з малими вибірками запропоновано методику, що дає змогу отримати максимальну кількість відомостей з доступної інформації. Розроблений підхід дозволяє брати до уваги невизначеність явища, що вивчається, і приймати обґрунтовані рішення на основі статистичного аналізу. Висновки. На підставі знання закону розподілу запропоновано методику визначення мінімальної кількості періодів оцінювання індексів сталого розвитку країн Європейського Союзу. Апробація методики на реальних чисельних відомостях підтвердила, що мінімальна кількість періодів дорівнює семи за умови, що закон розподілу відповідає нормальному закону.