BORSA İSTANBUL PAY PİYASASI ŞİRKETLERİNİN BEDELSİZ SERMAYE ARTIRIMI DUYURULARININ HİSSE SENEDİ GETİRİLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ - Abdullah Erol; Sinan Aytekin (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Buçalışmada 2016 ve 2017 yıllarında Borsa İstanbul Pay Piyasasında bedelsizsermaye artımı yapmak için Sermaye Piyasası Kuruluna (SPK) başvuru yapanşirketlerin başvuru onaylarının hisse senedi getirileri üzerindeki etkilerinindeğerlendirilmesi amaçlanmıştır. Pay piyasasının yarı güçlü formda etkinliğinintest edildiği bu çalışmada olay çalışmasından yararlanılmıştır. Çalışmakapsamında bedelsiz sermaye artırımı başvurusunun SPK tarafından onaylandığıtarihten (t) 5 gün öncesi ve 5 gün sonrası (t-5, t+5) payların günlük kapanışfiyatlarının basit getirileri hesaplanmıştır. Tahmin penceresi ise bedelsizsermaye artırımı onay tarihinden önceki 6 günden onay öncesi 135 güne kadar(t-6, t-135) olan zaman aralığıdır. Payların beklenen getirilerininhesaplanmasında ekonomik modellerden Sermaye Varlıklarını Fiyatlama Modeli(CAPM) kullanılmıştır. Çalışma dönemi için bedelsiz sermaye artırım oranları%50 ve üzerinde olan şirketlerle %50’nin altında olan şirketler ayrıcaincelenmiştir. Çalışma sonucunda, 2016 yılında bedelsiz sermaye artırımı onayındansonra istatistiksel olarak anlamlı pozitif kümülatif anormal getiri eldeedilemezken onay tarihinden 3 ve 5 gün sonra istatistiki olarak anlamlı negatifkümülatif anormal getiri elde edilebileceği tespit edilmiştir. 2017 yılındabedelsiz sermaye artırımı onayından 1 gün sonra istatistiki olarak anlamlıpozitif, 2 gün sonra ise istatistiki olarak anlamlı negatif kümülatif anormalgetiri elde edilebileceği saptanmıştır. 2016-2017 yılları tek bir dönem olarakincelendiğinde bedelsiz sermaye artırımı onaylarından 1 gün sonra istatistikiolarak anlamlı pozitif, 2 gün, 3 gün ve 5 gün sonrasında ise istatistiki olarakanlamlı negatif kümülatif anormal getiri elde edilebileceği görülmüştür. Eldeedilen bulgular genel olarak test edilen dönem açısından BIST pay piyasasınınyarı güçlü formda etkin bir piyasa olmadığı yönünde bulgular içermektedir.