نِت‌وَندی و کودک در شبکه؛ تأملی تربیتی بر مفهوم دوران کودکی در میانه‌ی نسل Z و Alpha - سعید آزادمنش; حمیده سادات خادمی (مجله علوم تربیتی)
نظر به اینکه نسل Z و Alpha مخاطب اصلی تعلیم و تربیت اکنون و آینده ما هستند، شناخت ویژگیهای این دو نسل برای بسامان کردن امر تعلیم و تربیت بهویژه در دوران کودکی حائز اهمیت است. با توجه به این ضرورت، این پژوهش تلاش می‌شود تا تأملی بر مفهوم دوران کودکی با نظر به ویژگیهای نسل Z و Alpha داشته باشد. در همین راستا، با استفاده از روش تحلیل مفهومی، نخست ویژگیهای افراد این دو نسل را ذیل ده محور ارائه شده‌است که برخی از آنها عبارتند از: «زیستی واقعی در دنیای مجازی»، «پذیرش کدهای رفتاری جدید مجازی»، «تکثر و تزلزل هویتی»، «یادگیری مداوم و مادام العمر» و «فردگرایی و انزوای اجتماعی در مقابل گستردگی تعاملات مجازی». در ادامه با نظر به این ویژگیها، کودک برآمده از این دو نسل را «نتوند» یا «کودک در شبکه» نامیده شده‌است که شامل مؤلفههائی مفهومی است؛ «زیست دوگانه مجازی- حقیقی»، «تجربه زیستن در جهانی متکثر»، «خودآموزی و خودپردازشگری» و «انزوای اجتماعی در عین فعالیت و همکاری گروهی»، چهار مؤلفه مفهومی دوران کودکی هستند. در نهایت «بهرسمیت شناختن دنیای مجازی در تعلیم و تربیت دوران کودکی» را بهمثابهی ضرورتی در تعامل تربیتی مطرح شده که عدم توجه بدان میتواند در فرایند تعلیم و تربیت خللی اساسی ایجاد کند و حتی مهمتر از آن به زوال دوران کودکی منجر شود.