Посткритика: академски популизам или могући излаз из кризе? - Ana Kolarić (Књижевна историја)
У овом тексту износе се основне идеје америчке професорке енглеске и компаративне књижевности Рите Фелски о посткритици. Затим се указује на рецепцију њених идеја, узимајући у обзир и присталице и противнике посткритичког читања. У том контексту разматрају се потенцијални учинци посткритике, како у епистемолошком, тако и у политичком кључу. У закључном делу текста, имајући у виду раније оцртан теоријско-методолошки контекст, анализира се положај студија књижевности код нас, то јест поставља се питање о томе да ли постоји криза легитимације студија књижевности и код нас. Да би се на ово питање одговорило, неопходно је узети у обзир различита подручја проучавања књижевности (књижевност у образовном систему, књижевност и критика, књижевност и књижевне награде, преведена књижевност, као и преведена књижевна теорија и критика, и тако даље). У тексту се нуде смернице за даља истраживања ових проблема. Такође се наглашава да узрок кризе легитимације студије књижевности не може бити у искључиво спољашњим или унутрашњим чиниоцима, те да је неопходно узети у обзир бројне факторе и пажљиво их испитати.