Робочий час працівника як умова трудового договору - S. M. Synchuk (Аналітично-порівняльне правознавство)
У статті з’ясовано правові характеристики робочого часу як умови трудового договору в сучасних умовах. Акцентовано на тому, що договірний правовий статус суб’єктів трудових правовідносин є змістом трудового договору як сукупності умов, сформованих взаємним волевиявленням цих суб’єктів. Серед індивідуально-договірних (взаємно погоджувальних) умов трудового договору виокремлено істотні умови. Підтримано обґрунтовану в науковій літературі потребу законодавчого закріплення поняття та переліку істотних умов трудового договору. Наведено аргументи, що робочий час працівника як об’єкт та правовий результат взаємного волевиявлення сторін трудового договору є істотною умовою трудового договору. На підставі аналізу міжнародних/європейських актів та конституційних засад України зроблено висновок про соціально об’єктивні параметри та конституційні/законодавчі гарантії визначення робочого часу серед істотних умов трудового договору. Наголошено, що робочий час співвідноситься із правом працівника на відпочинок, безпекою та охороною його здоров’я. Тому, аргументовано, що розширення меж договірного визначення тривалості робочого часу працівника повинно бути жорстко регламентованим, а внутрідержавна законодавча дискреція повинна бути обмежена відповідними наднаціональними (міжнародними) актами. Адже, певний момент/період трудових правовідносин, позначений як робочий час працівника, характеризується правовим зв’язком підпорядкування працівника роботодавцю у здійсненні обов’язків, що формують його трудову функцію. Наведені приклади закріплення у КЗпП України робочого часу, його тривалості, режиму та обмеження в контексті забезпечення права працівника на відпочинок як істотної умови трудового договору: трудові договори про дистанційну роботу, з нефіксованим робочим часом, за спрощеного режиму регулювання трудових відносин. Під кутом зору індивідуально-договірного регулювання робочого часу розглянуто питання права працівника на відключення. Проаналізовано питання врегулювання робочого часу в умовах цифровізації трудових процесів.