Kriseforskydninger i det 21. århundredes risikable verdenssamfund – set med Habermas, Luhmann og Foucault - Gorm Harste (Norsk Sosiologisk Tidsskrift)
Denne artikel diskuterer og forbinder en række vigtige former for sociale meningssammenbrud, som de har udviklet sig i den vestlige verden, inden for de endnu aktuelle økologiske og pandemiske krisescenarier samt krigens krisescenarier. Sammenbrudene forandrer samfundets historiske konstituenter. Artiklen fokuserer især på krisekonceptualiseringerne hos Jürgen Habermas, Niklas Luhmann og Michel Foucault. Tysk og fransk social, økologisk og politisk tankegang hænger sammen. Hvad der var en førsteordensepidemi, spreder sig som andenordensepidemier til rækker af sociale funktionssystemer. Det samme sker med Ukrainekrigen, hvis betydning næsten kom som direkte afløser for pandemikrisen. Artiklens spørgsmål drejer sig om, hvilke læreprocesser der i det nuværende situation opleves af en krise, idet fremtidens beslutninger må forandre fortidens beslutningspræmisser og i det mindste betvivle dem.