شبیه‌سازی اثر تغییر تعرفه واردات گوشت و نهاده‌های دامی بر عرضه و تقاضای گوشت در شهر مشهد - پریسا علیزاده; ناصر شاهنوشی; حسین محمدی (تحقیقات تولیدات دامی)
در این پژوهش، اثر تغییر تعرفه واردات گوشت گوساله و نهاده‌های دامی شامل ذرت و کنجاله سویا بر قیمت، تولید داخلی و تقاضای گوشت گوساله و گوشت مرغ در شهر مشهد با استفاده از روش پویایی سیستم مورد بررسی قرار گرفته است. ابتدا، حلقه‌های علت و معلولی طراحی شده و سپس، با ترکیب‌بندی مدل، نمودار انباشت جریان آن ترسیم شده و شبیه‌سازی شده است. بر مبنای نتایج شبیه‌سازی از فروردین 1396 تا اسفند 1405 و تحلیل حساسیت متغیرهای کلیدی، در صورتی که هدف از سیاست‌‌گذاری، تغییر الگوی مصرف بهسوی مصرف بیش‌‌تر گوشت قرمز باشد سیاست کاهش تعرفه واردات گوشت و ذرت دامی توصیه می‌شود. یافته‌ها نشان می‌دهند که وضع تعرفه واردات بالاتر برای گوشت گوساله، به افزایش تولید داخلی کمک چندانی نمی‎کند، این در حالی است که کاهش تعرفه واردات گوشت گوساله و افزایش واردات آن، بهمیزان قابل توجهی تقاضای مصرفکنندگان را برای این محصول افزایش می‌دهد و مصرف سرانه گوشت قرمز را در کشور بهمیزان استاندارد آن نزدیک می‌کند. همچنین، نتایج بیانگر آن است که به صفر رساندن تعرفه واردات ذرت می‌تواند بهمیزان قابل توجهی تقاضای گوشت گوساله را افزایش دهد و در عین حال به کاهش قیمت مرغ کمک کند. در نهایت، بر مبنای نتایج به نظر می‌رسد که وضع تعرفه واردات 20 درصدی برای کنجاله سویا مناسب باشد. این میزان تعرفه اگر چه به افزایش قیمت گوشت مرغ (27/22 درصد) و کاهش تقاضای آن (96/6 درصد) می‌انجامد، اما با توجه به اینکه تقاضا برای مصرف گوشت قرمز را افزایش می‌دهد از نظر اقتصادی، توجیه‌پذیر است.